Egyesületünkről

Egyesületünk bemutatásához vissza kell tekintenünk 1985-re. Instruktorunk azóta gyakorolja a ju-jitsu harcművészetet. Az edzések a Baglyasaljai iskola tornatermében folytak Botár Béla vezetésével. 2000-ben a klub újjászerveződött és megalakult az Önvédelmi Lövész és Tömegsport Egyesület, melynek elnöki pozícióját instruktorunk, Kovács István látta el. 2008-ban az Egyesület megszűnt, de egy kisebb mag tovább folytatta az edzéseket klub formában. A Salgótarjáni Ju-Jitsu Klub több alkalommal vérfrissítésen esett át, sok új jitsuka csatlakozott hozzánk, így a létszám és az érdeklődés is egyre fokozódott.

A különböző sportok és harcművészetek csoportos gyakorlása óhatatlanul is egy nagyon családias, legalábbis baráti közösség kialakulásához vezet, mely mind a fiatalabb korosztályok jellemfejlődésében, mind az idősebb korosztályok egészséges életvitelének megtartásában fontos szerepet játszik.

Korunk népbetegségeként gondolhatunk a mozgásszegény és egészségtelen életvitelre, a társas és szociális kapcsolatok elhanyagolására. A fiatalok nagy része hobbijának a tévénézést, zenehallgatást, számítógépezést, a közösségi oldalakon való barangolást említi meg, ha kérdezzük őket.

Válaszunk a Harcművészetek és Tömegsportok Salgótarjáni Egyesületének létrehozása volt 2013. december 20-án 10 alapító taggal. Célunk az volt, hogy minden korosztályt megismertessünk a ju-jitsu harcművészeti ággal és az egészséges testi és lelki életvitelhez szükséges sportolási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk.

Egyesületünk évek óta aktívan tesz a legfiatalabb korosztályok mozgáskultúrájának fejlesztéséért, valamint a különböző harcművészetek és küzdősportok minél szélesebb körben történő megismeréséért. Iskolák, óvodák növendékeinek oktattuk a ju-jitsu-t, melynek sorszínűsége, sokoldalúsága változatossá tette az iskolai/óvodai testnevelésórákat. Több ízben tartottunk bemutatókat, nyílt edzéseket. Alapítványi és közhasznú szervezeteknek is segítettünk rendezvények lebonyolításában.

Ezek a tevékenységek és továbbfejlődésünk is igényelte az egyesületi formát.

Filozófiánk szerint a ju-jitsu gyakorlása minden tagunk számára egy életforma, mely nem csupán az edzések idejére szól, hanem a hétköznapi életben való egymás közti segítségnyújtást, közös szórakozást és tanulást is jelenti.